reede, 13. juuli 2007

Enneaegne sünnitus Türgis- ema ise süüdi!?

" (...)Türgis puhkusereisil enneaegselt pojakese sünnitanud eestlannat ähvardab sadade tuhandete kroonide suurune sünnitusmajaarve, mida ei taha maksta kindlustusfirma ega meie riigivõim. Enne kui raha letile laotud, ema last aga Türgist ilmselt kätte ei saa."

Huvi pärast läksin ja lugesin SLOlehe kommentaariumi selle loo juurde.
Hoidke oma piip ja prillid, naised, kes te lubate endale kõhuga ringireisimist! Kui peaks juhtuma nii nagu artiklis kirjutatud, siis vähe sellest, et kindlustus näitab keskmist näppu, Haigekassa laiutab käsi, sots.min ei võta jutule, etc. - rahvas elik kommentaatorid mõistavad hukka ja tembeldavad teismeliseks.

On neidki, kes Eesti riiki sõimavad- oleks sarnane lugu juhtunud mõne daamiga riigikogust või valitsusest, oleks see kirja läinud kui "tööõnnetus"; purjutanud kaitseväelase kojutoomiseks leitakse valuta paarsada tuhat krooni, jne.
Kolmandad nõuavad enneaegse lapse ilmale toonud naise pangaarve avalikustamist ja toetusfondi avamist- mis iseenesest on tore, ja näitab veelkord, et meie inimestel on säilinud empaatiavõime.

Minu isiklik arvamus on, et Eesti riik peaks selle juhtumi puhul üles näitama vastutustundlikku suhtumist ja aitama väikese ilmakodaniku Türgist Tallinna Lastehaigla spetsialistide hoole alla.
24.-ndal nädalal sündinud lapsega on probleeme ilmselt veelgi tulemas, aga teadaolevalt on lastehaigla suutnud selliseid pisitillukesi ennegi elule aidata. Soovin perele jõudu!

Alljärgnevalt lõige Perekooli kodulehel olevast raseduskalendrist: 24. nädal 23näd

Loode kaalub umbes 530-765 grammi ja on 20-25 cm pikk. Laps jätkab kasvamist ning nahaaluse rasvkoe kasvades hakkab laps välja nägema järjest vähem kortsuline. Arenevad beebi kopsude verevarustus valmistumaks hingamiseks. Beebi võib neelata ka lootevett, kuigi väljaheidet ei tule tavaliselt enne kui ta on sündinud. Beebi on juba arvessevõetavalt elujõuline, aga kui ta peaks praegu sündima siis on tal on suhteliselt väike võimalus ellu jääda kuna hingamissüsteem ei ole veel täiesti välja arenenud. Siis omab lapse kaal suur tähtsust. Mida rohkem ta kaalub seda suurem on tõenäosus elama jääda.


2 kommentaari:

Jaano Martin Ots ütles ...

Tunnen kaasa emale, kes oma lapse kättesaamiseks peab Türgi ametiisikutega asju ajama. Milles pean enamuse kommentaatoritega, kes Türgis sünnitama sattunud naist mõtlematuses ja ettevaatamatuses süüdistavad, nõustuma, on riski võtmise küsimus.

Terelooma blogi päises on tore soovitus kodust välja minna. Ainult et seda tehes tuleb alati arvestada, kui kaugele lähed ja kas tagasitulekuks ikka jõudu jätkub. Või raha. Ja et kas oled teel ette juhtuvateks sekeldusteks piisavalt valmis.

Kats. ütles ...

See on selline kahe otsaga asi minu arvates. Kõigepealt tahaksin aga öelda, et antud juhtum pole mingi pantvangidraama, nagu SLÕhtuleht seda kuulutab. Enneaegselt sündinud ja muude hädadega lapse transportimine kodumaale oleks hetkel lihtsalt liialt riskantne. Ja olgem ausad, nõustun eelneva kommenteerijaga, et vanem oleks ikka pidanud kaaluma ja mõtlema, millega riskib ning milleks tuleks valmis olla. Ja kui juba reisile sai mindud, siis saab ka lapse haiglaarve makstud! :)

Täitsa vanad asjad