pühapäev, 15. juuli 2007

Hää lugemine: kokaraamat ja sissejuhatus budismi

Mine tea, kas oma olukorrast lähtuvalt või üldse ka, aga põhilise osa mu lugemisvarast on viimased pool aastat moodustanud retseptiraamatud.
Vanema poja põhikooli lõpetamise puhul kinkis me issi kõikidele pereliikmetele raamatud.
Mina sain Anni Arro "Sepamaa talu köök" - uhke kokaraamatu ja ehkki samahästi võinuksin ju sellega oma armastet meest visata- mis pagana vihjeid ta siin jälle jagab- siis tegelikult asusin seda põnevusega uurima
Ja see raamat o n väärt, et seda kaanest-kaaneni lugeda, isegi, kui kohe ei torma aiast pähkelkõrvitsat ja rukolat tooma. Selles kokaraamatus on olemas see hoomatav miski, millele nime anda ei oska- õhkkond, värvid, peene pintsliga maalitud olustikupildid. Loed ja... oled kohal. Anni on ilus inimene!
Ja retseptid se´s raamatus on proovimist ja improviseerimist väärt.

Vanema poja lugemislauale lisandus Tiit Pruuli, Peeter Vähi "Tuhandenäoline budism", viimastel unetutel öödel on just see 246-leheküljeline, rohkete piltidega illustreeritud raamat olnud mu saatjaks.
Mõlemad autorid mõjuvad ka "päriselus" turvaliste, tasakaalukate ja hingelt rikastena. Nii kuulengi Tiit Pruuli rahulikku häält lugemas peatükki budismist ja džainismist ja Peeter Vähi selgitamas loomade positsiooni budistlikus maailmas.
Usun, et paljud lugejad on selle raamatu eest väga tänulikud- aitab see ju avada suurt osa maailmast, õigemini, teeb sellesse põneva sissejuhatuse.
Lävepakul seistes on ainult üks tee- ise maailma edasi avastada. Niisama sügava austuse ja tunnetusega nagu teevad seda Pruuli ja Vähi.



Et mitte laskuda paljusõnalisusse, mediteerib meie pere võimalusel ühe kiire marjakoogi kallal. Selleks pole vaja muud kui
500 g kohupiima rullbiskviiti
1 pakk vahukoort
0,5 liitrit värskeid (hooaja) marju
veidi suhkrut, vaniljet, kaunistamiseks šokolaadi

Rullbiskviit lõigata võrdse paksusega tükkideks ja katta nendega koogialus. Peale kiht marjadest tehtud toormoosi, sellele omakorda laotada vahukoor, kaunistada ohtralt marjade ja šokolaadiga. Lase paar tundi koogil külmikus "tõmmata".
Püüa jõuda lauani magustoidu ajaks nii, et koogist midagi alles on.
Lahuta kaklejad, aseta iga sööja ette SUUUUUR tükk kooki.
Kulub umbes poolteist minutit... siis võid nõud kokku korjata ja masinasse viia.
Esimesel võimalusel tee uus kook.
Oled sa emme või jaa!?!?

Meie meespere mediteerib täna mustika-metsmaasika kiirkoogi kallal. Eks homme vaata siis, mis koogi küpsetan- ilma ei tohi ema oma karvaste ette ilmuda :)

Kommentaare ei ole:

Täitsa vanad asjad