kolmapäev, 21. mai 2008

Mida arvata vallavanemast, kes...

No vaadake, lugu järgmine- elame jube mõnusas kohas, ainult suviti tee tolmab koledasti. Umbes nagu omal ajal Kundas.
Vallaga oleme aastaid viisakalt asju ajanud, pakkunud muuhulgas välja, et korjame oma teeäärsete elanike nõusoleku ja korvame summa, et maha pandaks näiteks freesitud asfaldipuru. Paar nädalat tagasi helistasin uuesti valla haldusjuhile, kes ütles, jah, mõte ju hea, aga sellise tee hooldamine on mitu korda kallim kui korras hoida hööveldatud-immutatud teed.
Immutatigi. Kuniks õli või misiganes see on, mis on, otsa sai. Meie maja juurde jagus, edasi vaadaku piimatädi ja muud, kuidas saavad. Kunda jätkub.
Täna õhtul tuli mees linnast ja ütles, taga, uute majade juures on asfaldimasinad tee sulgenud ja situtavad. Helistasin haldusjuhile- see ei teadnud asjast midagi, ühmas, et no ju on mingi vallavanema projekt, vallast luba pole keegi taotlemas käinud.
Läks mees vaatama, helistas vallavanemale, misvärk, kas nüüd võib igaüks valla teel toimetada nagu tahab, me paneme siis lamavad politseinikud oma juurde maha, et hullud ei kihutaks- asulamärgist nad ju ei hooli.
Vallavanem saatis mehe sinna kohta, kuhu on raske ise sisse pääseda. Mis te kuradid, kobisete. Tublid kodanikud, teevad ära! Kui pole pabereid, tulevad paberid. Minu sõber projektijuht seal elab, tema asfalti paneb siinsamas, noh, õhtul mehed tegid siis seal 220 meetrit teed ära ka.
Mees sellepeale küsima, aga miks meie käest ei küsitud, et kas ka osaleda tahame.
Vallavanem vastu, et vot maitia, aga ega te ju kinni ka ei jaksaks maksta.
Ah-soo. Nojah. Rahvarämps.
Krt me ikka nende rohelistega semmime, onya, tolm-looduslik, asfalt-nafta, mis sa, puukallistaja, kurat, kobised, sõida jalgrattaga ja ära ela siin.

Mida arvata vallavanemast, kes inimesi sildistab, neilt küsimata, mis silt täpselt sobiks? Kas sedasama, mida selle vallavanema kohta juba arvatakse, et ta on üks ülbeks läinud õnnetu, riigikokku mitte pääsenud, kohaliku võimu toolile kinnikititud, oma komplekse omaenda valla rahva peal välja elav mehikene? Kas sedasama, mida räägivad kaupluse müüjad, et vallavanem käib skandaalitsemas, et Säästukaart mitte 50 vaid 114 krooni maksab (kohalik tarbijateühistu võib kehtestada oma hinna, aga annab selle eest ka suuremat soodustust); ja seda, et ta lubab raha tuua, aga jätab toomata ja kassapidaja peab selle omast taskust kinni maksma? Kas sedasama, mida räägivad lapseootel naised, et vallavanem vaatab viltu, kui kõhuga naine talle vastu tuleb- jälle üks potentsiaalne probleem lasteaiakohtade näol?

Minu kallis abikaasa arvas, et nüüd hakatakse meid kiusama. Noh, et julgesime õhtul kell pool kaheksa vallavanemat tülitada nii nõmedas asjas nagu kodanikualgatus tõenäoliselt maksumaksja raha eest. Sest andke andeks, 220 meetrit asfalteeritud teed ei jaksa ka meie küla kõige rikkam mees lõdva näoga kinni maksta.
Piimatädi ja teisi selle tänava uusasukaid, kellest mõni KIKiski juhtival kohal töötab, ei võeta nagunii arvesse- rahvarämps!
Meediat nii pisikese koha "kodanikualgatus" ei koti. Majanduslangus ju. Ja asfalt tõuseb. Tõenäoliselt maksumaksja raha eest.

Vallavanem aga naeratab pealtnägevas telesaates ja teatab, et tema seekord ei tantsi.
Mina aga olen kurb, et me elame ikka veel ajas, kus kõik teavad, aga keegi ei julge midagi öelda.
Sest mine tea, hakkavad veel kiusama, küll juba põhjuse leiavad.
Või kas te leidsite siit loost mõne nime, viite juhtunu asukohale, erakonnale või... meediaväljaandele?!

Kommentaare ei ole:

Täitsa vanad asjad